Kezdd el rendbe tenni életed!

Rendrakásra fel!

Rendrakásra fel!

Környezetvédelem

Mit tudsz tenni a környezeted védelméért?

2020. március 10. - Vica a rend specialistája

ikeas_szatyor_kibontva.jpgJogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi köze van a rendrakásnak a környezetvédelemhez. Sokkal több, mint ahogyan azt gondolnád. :)

Ugyanis az emberek vágynak arra, hogy tiszta és rendezett környezetben éljenek, (szűkebb és tágabb értelemben egyaránt) és fontosnak tartják, hogy az utódaik is élvezhessék még ugyanezt. De hiába vágyják, és tartják fontosnak ezt, mégis egyre nagyobb problémát jelent a környezetszennyezés a világon. Miből adódhat ez?

Az a gáz ezzel kapcsolatban, hogy egyszerűen nem hiszik el, hogy ők maguk is sokat tehetnek a környezetük megóvásáért, úgy vannak vele, hogy miért pont ők lennének azok, akiken múlik ez az egész (ez olyan, mint a választáskor, sokan nem mennek el szavazni, mert azt hiszik, hogy az az egy szavazat semmit sem jelent).

Azt tapasztalom, hogy félnek a változtatástól, meg vannak győződve arról, hogy ez nagy kényelmetlenséggel járna részükről, ezért inkább nem is foglalkoznak vele. Én ezeket figyeltem meg a körülöttem élőknél:

Nem gyűjtik szelektíven a szemetet, mert az plusz helyet igényelne az otthonukban. Pedig a magánházakban ingyen kapják a "sárga" zsákot, amibe tehetik a tisztára mosott műanyagokat, fémhulladékot és a papírt. Ezt a zsákot nem kell feltétlenül bent a házban tartani, nem foglal sok helyet, mégis kevesen használják!

A panelekben (ahol én is lakom) sokan csak a normál kukába dobnak ki mindent, még pár száz métert sem hajlandók elmenni azért, hogy a szelektívbe rakják azt, ami odatehető. Ennyire nagy úr a kényelem! :(

Mi így oldjuk meg a szelektív hulladékgyűjtést:

 

1heti szelektív "termés"

A zöld dobozban tartjuk a nagy bevásárlótáskát, amibe kerül a szelektív hulladék (papír, kimosott műanyagok, fémek, az üveg külön van), és amikor megtelik, megfogjuk, levisszük a műanyagos gyűjtőhöz, és egy mozdulattal beleborítjuk a szemetet, a nagy szatyrot természetesen visszahozzuk. :)

Sokakban felmerül a kérdés (bennem is megfordult ez), hogy az oly sokat érő vízzel mossuk ki a szemetet (tejfölös kupát, vajkrémes tégelyt, húsos tálcát stb.)? Mi úgy oldjuk meg ezt, hogy a kimosandó műanyagot a mosogatóban tartom, és kézmosáskor a kezemről lefolyó víz belecsurog, így gyakorlatilag használt vízzel mosom el. Egy kicsit több odafigyelés szükséges eleinte, de utána gyorsan hozzá lehet szokni, és már automatikussá válik az egész folyamat.

Nylonzacskókat nem kérünk a boltokban, hanem mindig magunknál visszük a vászontáskát bevásárláskor, és a kézitáskámban is állandóan ott van egy összehajtható tatyó, amit akkor használok, amikor hirtelen ötlettől vezérelve térek be egy üzletbe. Még ezek ellenére is gyűlnek a zacskók, ugyanis még a gyümölcsök, zöldségek és pékáruk vásárlásakor nem tudjuk elkerülni a "kiflis zacsik" használatát. Ezeket is igyekszünk újrahasznosítani, és utána a szelektívbe dobni.

Azt javaslom, hogy kövesd a példánkat, vagy alakíts ki számodra megfelelő megoldást a környezetvédelemre, mert akkor büszkeséggel és jó érzéssel fog eltölteni az, hogy Te is hozzájárulsz bolygónk védelméhez. Hidd el tudom miről beszélek, ezt én nap mint nap tapasztalom. :)

Fogsz még tőlem hallani erről a témáról :)

Ha Te is szeretnéd, hogy átlátható, tartós és környezetbarát rend legyen nálad (amit a későbbiekben kevés időráfordítással fent is tudsz tartani egyedül), de nem tudod, hogyan is fogj hozzá, akkor bátran keress meg, segítek!  :-)

Tudatos vásárlásra és rendrakásra fel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rendrakasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr115513910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása