Kezdd el rendbe tenni életed!

Rendrakásra fel!

Rendrakásra fel!

10 bosszantó szokás ami rendetlenséghez vezet

Legalábbis a rendszeretők szerint :)

2018. január 15. - Vica a rend specialistája

Előre bocsátom, nem szándékom megbántani a kevésbé rendszeretőket, hiszen ők más valamiben nagyszerűek, de nem tudtam elmenni a téma mellett. :D Összeszedtem 10 kiemelkedően zavaró szokást (a rend szempontjából), amelyeket bizony nehezen tolerálnak azok, akik szeretik a rendet, természetesen nemi megkülönböztetés nélkül! Úgy tapasztalom, hogy férfiakra és nőkre egyaránt jellemző lehet a rendszeretet vagy a rendetlenség.

Drága Kevésbé Rendszeretők!

1. Higgyétek el, hogy a szennyes ruhák (bármennyire is bíztok benne), sajnos maguktól nem vándorolnak el a szennyestartóba! Az biztos, hogy amikor széthagyjátok a levetett ruháitokat, azt gondolhatjátok, hogy egy kis életet leheltek a szobába (akár napokig is), de a párotok nem így gondolja! :)

2. Amikor leveszitek a koszos zoknit és nem húzzátok ki rendesen, hanem összegyűrt kisgömböc formájában kerül a mosásba, (igaz, így egy mozdulatot megspóroltok), akkor bizony azok nem fognak rendesen megtisztulni a szennyeződéstől. :)

3. Ti hogy nyomjátok ki a tubusból a fogkrémet, általában középen? Ugye, hogy ugye? Lehet, hogy nem tűnt fel számotokra, de annak aki, a végéről nyomja meg a tubust, nagyon bosszantó ez, és ha megfigyelitek, ő mindig el fogja simítani utánatok az össze-visszaságot! :) Megoldási javaslat: mindenkinek legyen külön fogkréme, így elkerülhető ez. beka_fogmosas.jpg

4. Ejnye-ejnye! Szőrtelenítés után már megint ott maradtak a mosdókagylóban az apró borostadarabok, amit a borotvából ütögettetek ki? Egy mozdulattal ki lehet öblíteni, és máris nem tűnik úgy, mintha kiborult volna a mákos zacskó a mosdókagylóba. :)

5. Ne gondoljátok azt, hogy latyakos időben a cipővel behordott kosz varázsütésre eltűnik a lakásból! Tündérkeresztanya helyett, a párotok takarítja fel! :)

6. A szobában vacsoráztok, mert legalább addig is tudjátok nézni a TV-t, amíg esztek? Jó, jó, tudom, hogy kényelmes, és otthon nem akartok szabályokat betartani, de lécci legalább egy tálcára tegyétek rá amit bevisztek! Ugyanis a hangyák nagyon szorgos kis állatkák, és nem adják fel, akár a 10. emeletre is felmennek, egy kis elemózsiáért. :)

7. Evés után nem szerettek elpakolni magatok után? Már az is nagy segítség a veletek élőknek, ha visszakerül a megmaradt étel a hűtőbe, és az evőeszközök legalább a mosogatóban landolnak (ha még vizet is engednétek azokra, hogy ne száradjon rájuk az étel, az már maga lenne a kánaán)!

rendetlenseg.jpg

8. És persze az elmaradhatatlan, örök téma férfiak és nők körében egyaránt, a WC-ülőke tetejének a fel- vagy lehajtása!   Igazából a leghigiénikusabb az lenne, ha a WC-tetőt mindketten lehajtanátok, így nem alakulna ki belőle vita, mivel mindketten ugyanannyit dolgoznátok vele. :) És nem beszélve a folyton elfogyó papírról (addig ez nem gond, amíg a tartalék papír a WC mellett van:) és az üresen maradó papírguriga  kidobásáról! 

9. Nem szerettek megválni a tárgyaitoktól, mert ugye "sosem lehet tudni mire lesz még jó"? Egy bizonyos pontig ez jól is van így, csak vigyázzatok arra, hogy a végén nehogy annyi jóleszmégvalamire tárgy legyen otthon, hogy külön csapást kelljen vágni ahhoz, hogy eljussatok az egyik szobából a másikba! :)

10. Dolgoztok valamin, és a munka végeztével nincs kedvetek elpakolni (esetleg még el is takarítani) magatok után, és otthagytok csapot-papot, mert ti már megtettétek, amit kellett? Ez így van, de a szerszámok, eszközök bizony nem kerülnek maguktól a helyükre. Ha más nem, legalább egy jól irányzott kéréssel pl. "légy szíves", forduljatok a veletek élőkhöz, hogy segítsenek nektek a visszapakolásban. :)

szerszamok.jpg

Tudom, hogy nem lehet általánosítani, nem is ez volt a célom ezzel az írással. :) Egy kis humorral igyekeztem felhívni a figyelmet ezekre a bosszantó szokásokra. Titeket milyen szokások zavarnak, és hogyan oldjátok meg azokat? Kíváncsian várom a válaszokat! 

Nézzétek meg a weboldalamat is! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rendrakasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr1213566875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.01.16. 19:31:05

Ez egy kivételesen baromira eltalált cikk, valóban ezek jellemzik a rendetlen népeket.

Talán plusz egy pontnak egyedülállóknak, agglegényeknek megjegyezhető, hogy a pizzás doboz vagy az eldobható kajarendelős hungarocelltál is azonnal kibaszható, ugyanis ha megmarad, akkor szépen követi a második-harmadik-tizedik is :)

zsoci 2018.01.16. 20:57:22

Nem tudom, nálunk a szennyes mewgoldja magától. Nekem jó ahhol van a földön addig.

Vica a rend specialistája 2018.01.16. 20:59:29

@Void Bunkoid: Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett! Igen, tényleg kimaradt a pizzás doboz, és az eldobható tál. Annyival egészíteném ki az észrevételt, hogy lehetőleg a szelektív hulladékgyűjtést szem előtt tartva dobjuk ki őket. :)

Ea 2018.01.16. 21:02:47

Amit en utalok: kaja elolmarad az asztalon, nem kerul vissza a hutobe. Az ures gyumolcsleves doboz, a minimalis maradek vajkrem viszont nem dobodik ki.
En amugy a ferjem hulyesegeit meg csak csak toleralom es baromi sokat fejlodott, de bakker a munkahelyem egy katasztrofa. Felnott emberek es tragedia. Es ez az ami az oruletbe kerget engem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.16. 21:11:52

@Vica a rend specialistája: Speciel a pizzásdoboz nem való a szelektívbe, olyan zsíros-koszos (látom, amikor a szomszéd kiviszi a kukába hetente a kupacot).
A hungarocell tálakról nem tudok nyilatkozni, mert olyan nekem nem jön ...

Vica a rend specialistája 2018.01.16. 21:15:37

@zsoci: A szennyeseid valamit nagyon jól tudnak. :) Amíg neked jó, addig semmi gond. A lényeg az, hogy jól érezd magad! :)

Vica a rend specialistája 2018.01.16. 21:21:49

@Andrass9: Lehet, hogy igazad van. Ritkán eszem pizzát, de akkor sem tapasztaltam, hogy nagyon koszos lett volna. Szerintem ez függ attól is, hogy tányéron eszi-e valaki vagy a dobozból.
A hungarocell tálat elvileg a műanyagokhoz lehet dobni, de csak kimosott állapotban. És itt jön be számomra a kérdés, hogy megéri-e vízzel kimosni a szemétbe valót. Melyikkel okozunk nagyobb környezetszennyezést?

Vica a rend specialistája 2018.01.16. 21:28:09

@Ea: Az ember lánya elviseli a szeretteinek a rossz szokásait, és ahogy tapasztalom elég nagy tűrőképességünk van. Nincs is ezzel semmi baj, és ha szeretettel fordulunk a másik felé, a szavaiddal élve: sokat fejlődnek. :)
És mit teszel a munkahelyeden, hogyan szoktad megoldani a helyzetet?

Leooo 2018.01.16. 22:11:43

@Vica a rend specialistája: Szelektíven, de lehetőleg úgy, hogy emberként viselkedünk, s a lerágott pizzaszélt külön kidobjuk a papírdobozból mielőtt elhelyezzük a 'kékbe', a szószos-genyás müa. tálkát elöblítjük mielőtt a 'sárgába' kidobjuk, s a habtálca/habpohár NEM a 'sárgába' dobandó műanyag, valamint a megunt kihűlt kávé 1/5-ét tartalmazó sétálós pohár sem! Mindezt azért is, mert a szelektívet emberek válogatják szét (közmunkások és börtönlakó foglalkoztatottak), s egyáltalán nem mindegy, hogy a túlburjánzó egó mellett számolsz-e azzal, hogy lehetsz egyszer te is a cső rosszabbik végén...!

Leooo 2018.01.16. 22:16:25

@Vica a rend specialistája: 'Tévedni emberi dolog, de isteni érzés...!' A hungarocell/nikecell tálca, háztartási gép, bútor csomagolás a szelektív szemétgyűjtés szempontjából NEM műanyag! SÁRGA fedelű kuka: szelektív
Ide berakható: PET palack, folpack, csomagoló fólia kimosott élelmiszeres és tisztálkodó szeres palack, kimosott ételszállító doboz, kimosott konzervdoboz, műanyag tárgyak, fém tárgyak (réz, bonz, alumínium, lágyvas, acél, öntöttvas, stb) söröskupak, fém italos doboz, törött fém szerszámok, fém alkatrészek.
Nem a SÁRGA fedelű kukába való: Hungarocell, háztartási gépek és bútorok habcsomagolása, habfóliája, ételmaradékot, vagy tisztítószer-maradékot tartalmazó, szennyezett műanyag edényzet, bútormaradék, kommunális szemét.
KÉK fedelű kuka : szelektív
Ide berakható: Kizárólag papír! Bútorkarton és papírdoboz, egyéb karton ---> mind feldarabolva legfeljebb A2 méretre, újság, reklám szórólapok, csomagoló- és ívpapírok, egyéb papírárú.
Nem a KÉK fedelű kukába való: Bármi, ami nem papírból van. Egyébként különösen nem ide való a használt papír zsebkendő, használt, pisis és egyebes eldobható pelenka, használt popsi-törlő és -WC papír, bútormaradék, fém alkatrész, kommunális szemét.

FEKETE fedelű kukák:
Bármilyen háztartási szemét, kommunális hulladék, használt eldobható pelenka, lenyírt fű, egyéb zöldhulladék.
Nem a FEKETE fedelű kukába való: Építési törmelék, fáradt kenőolaj, festék- és tömítőanyag maradék, használt sütőolaj, és mindaz amit a szelektív kukákba kellene amúgy rakni...

Advanced Flight 2018.01.16. 22:56:57

@Ea: az a baj, hogy a rendetlen ember egyszerűen nem veszi észre, hogy kosz és rendetlenség van körülötte. Nem látja a morzsát, nem érzi, hogy ragad a padló, nem érzékeli, mennyire rontja a szoba összképét a szétdobált ruha.
És kint hagyja a tejet éjszakára, talán két nap múlva eszébe jut és visszateszi, utána meg nagyon csodálkozik, hogy megromlott, és nem rakja össze a sztorit.

Vica a rend specialistája 2018.01.17. 06:40:30

@Leooo: Köszönöm a pontos tájékoztatást! Én is emberből vagyok, de azért az isteni érzés megvan! :)

incognito ergo sum 2018.01.17. 08:43:00

9, 10. a többivel nálunk nincs gond, de nem is segít semmit. A 9, 10 viszont nagyon gáz.

igazi hős 2018.01.17. 08:55:04

@Leooo: Mi az a "bútormaradék"? Egyébként meg a "műanyag tárgyak" közül sok nem rakandó a szelektív gyűjtőbe: PVC, hőre keményedő anyagok, pl. bakelit, CD/DVD lemez, plexi, stb. Nem kell ennyire részletezni, aki tud olvasni, az felismeri a PE, PET, PP feliratokat a háromszög alatt, aki nem, az nem fog szelektíven gyűjteni.

freemanowe 2018.01.17. 09:24:25

ez annyira tipikus 10 pont amivel a nők csesztetik a férfiakat... :) Senki sem szeret múzeumban élni, ha valaki ennyire tisztaságmániás, akkor takarítson, de hagyja a másikat a saját életét élni. Hameg nem tetszik, keressen magának egy szintén tisztaságmániás párt.

bobijub 2018.01.17. 11:24:48

@Vica a rend specialistája: a kimossam-ne mossam kérdésre: lehetne akár értelmesen, esetenként mérlegelve is. egy kefíresdobozt "két kortnyi" vízzel lehet kimosni, a hazahurcolt vagy házhozszállított kaja műanyagja pedig a zsíros-zsír-zsírral jellegű kaják után mehet a kukába mosatlanul, az ultralájt mindenmentes kaják után pedig azokat is lehet két kortynyi vizes öblítés után a szelektívbe tolni.

bobijub 2018.01.17. 11:33:52

tipikus nősoviniszta hozzáállás a klotyódeszkakarika le-fölhajtottságának kérdését a rend-rendetlenség témájában felvetni. a dolog nagyontiszta logikai megközelítését egyetlen nősoviniszta sem fogadja el. a vécédeszkát hagyja mindenki úgy, ahogy ő használta. ezzel a megközelítéssel az történhet, hogy ha ugyanaz megy vissza legközelebb, akkor nincs felesleges le-föl hajtogatás. ha viszont a nősoviniszták által elvárt "legyen-mindig-úgy-a-klotyódeszkakarika-ahogy-a-nő-elvárja" módszert követjük, akkor abban az esetben, amikor a pasi használja kétszer egymás után a helyiséget, akkor minimum egy fölösleges le-föl-hajtás történik. ennyike, édikék. nincs olyan együttélés, hogy mindig kizárólag ugyanabban a sorrendben, egymás után menve használják az ürítőlétesítményt.

Ea 2018.01.17. 18:51:34

A wc deszka tema. Nalunk le kell hajtani, a fedelet is, mindig. Ne tatongjon a klozet. Ezt a gyerekek is be tudjak tartani.

Ea 2018.01.17. 19:03:54

A munkahelyemen szova szoktam tenni, hogy ki hagyott koszt, rendetlenseget maga utan? Es rendszeresen fel is szoktam szolitani oket, hogy legyenek kedvesek maguk utan rendben hagyni a dolgokat, mert elvaras, hogy ha tisztan veszem elo, tisztan rakom el. Es en nem fogok senki helyett takaritani. Bar egyebkent folyamatosan rakodok es takaritok is helyettuk. Az en szakmam specialis, es nem akarom elarulni, de olyan fontos a rend, hogy pl egy gyogyszeresz se egy koszos mocskos helyen, ragacsos szarokkal dolgozik, kiveve ha vmi sufni droglabor. Es neha az az erzesem, hogy a munkatarsaimnak kb mindegy. En meg orjongok. A fonokomet is zavarja es ismeri a problemat, megsem tesz semmit.

Vica a rend specialistája 2018.01.17. 19:26:30

@freemanowe: Ahogy én tapasztalom, férfiak és nők körében egyaránt vannak rendszeretők és kevésbé rendszeretők. Meg is említettem, hogy nemi megkülönbeztetés nélküli szokásokról írok. Szerintem az, hogy szép rendezett környezetben élünk, még nem tisztaság-és rendmánia. Bizony nálam is előfordulnak a porcicák, de a heti takarítással sokkal gyorsabban tudok így végezni, és nem kell órákig pakolnom előtte. :)

Vica a rend specialistája 2018.01.17. 19:30:55

@bobijub: A WC-tető lehajtása megbeszélés kérdése, az a lényeg, hogy mindenkinek elfogadható legyen. Azért említettem, mert tudom, hogy sok helyen problémát jelent. :)

Vica a rend specialistája 2018.01.17. 19:43:01

@Ea: Ezt én is tapasztalom a munkahelyemen, és azoknál a helyiségeknél, amit közösen használunk, volt rá példa, hogy megkértem a kollégákat, hogy jobban figyeljenek oda. Van, aki meghallotta, van aki nem. Vannak olyan területek, ahol elengedtem ezt a kérdést, és igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy jól érezzem magam. :) Az biztos, hogy bosszantó mások után rendszeresen pakolni, és valószínű, hogy addig nem is fog rendeződni a helyzet, amíg a főnök nem szól az érintetteknek, és nem alakít ki valamilyen rendszert a megoldásra.

Void Bunkoid 2018.01.17. 22:51:23

@Ea: a munkahely külön higiéniai katasztrófa. A legmegdöbbentőbb az szokott lenni, én speciel elvileg egy magasan kvalifikált, diplomás fiatalokat foglalkoztató irodában dolgozok, és a napok óta a hűtőben rothadó kaja csak a jéghegy csúcsa. A legjobb az, hogy ezek a magasan kvalifikált, intelligens fiatalemberek nemhogy nem tudják a budit lehúzni, néha még mellé is szarnak. Vagy ha netán valami csoda folytán bele, akkor otthagyják a szarcsíkot. Oké, hogy otthon anya megcsinálja helyettük, meg bent is van takarítónő, de amikor véletlenül "melegváltás" történik, azaz közvetlenül az ilyen után érkezik valaki, akkor az illető nem szégyelli egy kicsit sem magát ilyenkor?

bobijub 2018.01.23. 09:12:49

@Vica a rend specialistája: hát éppen ez az, amiből kiindultam. az esetek 86,5%-ában nem rend vagy rendetlenség kérdése. és ez nem olyan dolog, amit lehet úgy felfogni, mint a vajaskenyeret. a vajaskenyeret lehet egyformán közepesen kenni és akkor az sem kapja meg a kedvencét aki vastagon szereti, meg az sem kapja meg a kedvencét aki vékonyan szereti. de mindig lesznkek olyanok, akik nem elégszenek meg azzal, hogy nekik sajátmaguknak van lehetőségük úgy enni, ahogy szeretik, hanem bosszankodva fogják nézni azokat, akiknek van pofájuk nem úgy enni, ahogy szerintük a legjobb. a vécédeszka még csak nem is ilyen.

rend vagy rendetlenség kérdése olyan ürítőhelyiségben lehet, ahol a nemlyukas deszkán gumis védőhuzat van cuki mintával, és a nemlyukas deszka is mindig le van csukva, a vécépapírguriga nem kószálhat rendetlenül, főleg elviselhetetlen, ha ilyen olyan hosszúséágban lóg le róla a még le nem tépett de már letekeredett papír, ezért minden használat után elvágólag vissza van csukva a szekrénykéjébe. ja, és az illatosítópermet kupakja is minden használat után vissza van kupakolva, valamint az illatosító címkéjét is a kötelezően előírt irányba kell fordítani, ...
süti beállítások módosítása