Kezdd el rendbe tenni életed!

Rendrakásra fel!

Rendrakásra fel!

Rend, rend, rend, mindig rend

Az élet minden területén meghatározó a rend

2020. március 10. - Vica a rend specialistája

Gondolkoztál már azon, hogy milyen szóösszetételekben szerepel a rend szó? Az életünk szinte minden területén ott van a rend, van amit betartunk és van amit figyelmen kívül hagyunk. Érdekelt a téma, ezért utánanéztem, majd néhányat kiválogattam a találtak közül. Megosztom veletek,  hogy ezeknek mi is a jelentése, (ehhez segítségül hívtam a Magyar Értelmező Szótár honlapját.) Jó olvasgatást! :)

Rend: A tárgyaknak olyan állapota, amelyben mindegyikük a célszerű és megfelelő helyet foglalja el.

Államrend: Az állam társadalmi rendje, belső berendezkedése.

Apácarend: Női szerzetesrend.

Forrás: Google

Becsületrend: Napóleon által, 1802-ben alapított francia kitüntetés, rendjel a katonai és polgári érdemek jutalmazására.

Betűrend: Az ábécé betűinek meghatározott, hagyományos sorrendje, a betűknek így rendezett sora.

Életrend: Az a rend, amely szerint valaki él, azok a szabályok, melyek szerint valaki életét, idejét beosztja.

Érdemrend: Polgári vagy katonai érdemeket jutalmazó kitüntetés, illetve ennek jelvénye; rendjel.

Étrend: Egy alkalommal vagy sorozatosan egymás után következő étkezéseken fogyasztásra kerülő ételek rendje, sora; menü

Házirend: 1. Azoknak a szabályoknak, rendelkezéseknek az összessége, amelyek valamely középület vagy bérház belső rendjét biztosítják. 2. Valamely együtt élő közösség, pl. család napi tevékenységének, életének szokásos rendje.

Forrás: Pinterest

Időrend: Időbeli sorrend, egymásután.

Kegyesrend: Piarista szerzetesrend.

Közrend: Valamely ország írott és íratlan jogszabályaiban megnyilvánuló állami és társadalmi rend.

Lovagrend:  1. Az ókori Rómában Servius Tullius uralkodásától kezdve a rabszolgatartó osztály rétegeként az előkelő származásúak és vagyonosok, később általában a vagyonos kereskedők, pénzemberek rendje. 2. A középkorban a lovagok kiváltságos társadalmi rendje. 3. A keresztes hadjáratok idején keletkezett világi, de bizonyos szempontból szerzetesi jellegű rend, amely részt vett a Szentföldért vívott harcban, vagy a sebesülteket ápolta.

Forrás: Pinterest

Menetrend: Az az időrend, amely szerint vmely közlekedési vállalat járművei (pl. vonat, autóbusz, repülőgép) egyes állomásokról elindulnak, ill. oda megérkeznek.

Munkarend: Bizonyos munka elvégzéséhez szükséges tevékenységek megszervezett sorrendje.

Nagyságrend: Valamely szám mennyiség durván kerekített, rendsz. 10-nek valamely egész kitevőjű hatványával megadott közelítő értéke.

Napirend: Valamely tanácskozás, értekezlet vagy előadás megbeszélésre, megvitatásra kerülő tárgyainak előre megállapított jegyzéke és sorrendje.

Órarend: Az egyes iskolai tantárgyak, főiskolai előadások tanítási idejének napok és órák szerinti beosztása; tanrend.

Sorrend: Sort alkotó személyek, dolgok egymás melletti vagy utáni rendje.

Szerzetesrend: Szerzetesrenden vagy renden az egyházuk által jóváhagyott szabályok, regulák szerint élő és általában közös fedél alatt, kolostorban (rendházban, monostorban, zárdában, klastromban) lakó szerzetesek (barátok), illetve szerzetesnők (apácák) közösségét értjük. (Wikipédia)

Szobarend: 1. Katonák szállásául használt helyiségben a szolgálati szabályzatban előírt belső rend, amely főleg a fekvőhelyek, bútorok, egyéni felszerelési tárgyak elhelyezésére vonatkozó szabályokat foglalja magában. A szobaparancsnok felelős a szobarendért. 2. Átmeneti lakásul használatos, főleg szállodai, munkásszállói vagy internátusi szobák előírt belső rendje, amelyet a lakóknak meg kell tartaniuk.

Szórend:  A szavaknak, a mondatrészeknek meghatározott szabályok szerinti elhelyezkedése, sorrendje a mondat egészében, illetve a szavak sorrendje a szószerkezetben, az állandósult szókapcsolatban; sorrend.

Táncrend: 1. Bálban, táncmulatságon rendszerint selyemzsinóron függő könyvecske, a táncok sorrendjének a jegyzéke, amelynek rovataiba a bálozó nő írta oda, hogy melyik táncot kinek ígérte el. 2. Bálban a táncok előre megállapított sorrendje.

Forrás: Pinterest

Tanrend: Órarend, az a kiadvány, amely az egyetemi, esetleg főiskolai előadások, szemináriumok pontos címét, jellegét, idejét és helyét, valamint az előadók nevét is szokta tartalmazni.

Ügyrend: 1. Valamely huzamosabb tárgyalás menetének a működési szabályokat és a tárgyalási sorrendet meghatározó, a tárgyaló testülettől megállapított rendje. 2. Valamely vállalatnak, üzemnek, intézménynek, hivatalnak vagy egy osztályának, csoportjának működését, ügykörét tartalmazó szabályzat.

Ülésrend: Iskolában, tanácskozó, törvényhozó testületben, társadalmi esemény során stb. az ültetés, elhelyezés rendje.

Vaskoronarend: I. Ferenc osztrák császártól alapított> három osztályú érdemrend, amelynek jelvénye a kétfejű sas fölé helyezett longobárd korona volt.

Vizsgarend: A vizsga v. vizsgák lefolyásának időbeli és tárgybeli rendje.

Azért kíváncsiságból utánajártam a rendetlenség értelmezésének is. :)

Rendetlenség: rend hiánya, összevisszaság, felfordulás.

Ha nem szeretnéd, hogy nálad a rend hiánya, összevisszaság, felfordulás legyen, akkor bátran keress meg, segítek!  :-)

Rendrakásra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendrakasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr6615514168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása