Kezdd el rendbe tenni életed!

Rendrakásra fel!

Rendrakásra fel!

Hogyan fogj hozzá a NAGY rendrakásodhoz?

Ezeket az aranyszabályokat érdemes betartani

2018. január 11. - Vica a rend specialistája

Egy nagyon-nagyon fontos dolgot tisztáznék az elején. Csak, és kizárólag a saját holmijaidat szelektáld és rendezd el! Természetesen a kisgyermekedét is, hiszen ő még nem tudja ezt megcsinálni, de TILOS a felnőtt családtagokét neked kiválogatni!!! Hidd el, ragadós lesz a példád, és akik az elején esetleg tiltakoztak (még nincsenek felkészülve az elengedésre), idővel maguk fognak hozzá a feladathoz. Az persze más kérdés, ha ők kérik a segítségedet, akkor naná, hogy bekapcsolódhatsz folyamatukba!

Marie Kondo sorrendjét be lehet tartani, ő a saját szisztémája szerinti haladást javasol. Szerinte ne helyiségek szerint fogj hozzá a rendrakáshoz, hanem kategóriánként. Ez azt jelenti, hogy mindent rakj egy kupacba az adott kategóriából a helyiség közepére, és egyenként vedd kézbe a darabokat, majd vizsgáld meg a hozzátartozó érzelmedet. Ez is jó módszer, igaz egy kicsit lassú, de annál alaposabb.

Örömet okoz? Szívesen használod azt, vagy csak megszokásból? Milyen érzéssel tölt el téged amikor a kezedbe fogod? Csak azért tartogatod, mert valakitől kaptad, és nem szeretnéd megbántani a megajándékozót? Ezeket mind vedd figyelembe! Lehet, hogy eleinte lassan haladsz,  de ne ijedj meg ettől, hidd el bele fogsz jönni és egyre gyorsabban fog menni az elengedés! :-)

Ha kevés helyed vagy időd van egyszerre, de már nem akarod halogatni és már égsz a vágytól, hogy a tettek mezejére lépj, akkor bátran szelektálj alkategóriánként. A lényeg az, hogy az egy csoportba tartozókat mindenképp egyszerre válogasd, és a lakás minden zugából kutasd fel őket lehetőleg (az a tapasztalatom, hogy ez nem mindig sikerül, főleg a helyhiány az oka). :-) Meg fogsz lepődni, hogy mennyi rég elfelejtett darabokat találsz majd, amiket esetleg már évek óta nem használtál, és csodálkozva fogod látni, hogy milyen sok mindened van abban a kategóriában!

Ha negatív érzéssel tölt el egy dolog (eltört, megfakult, tönkrement, nem tetszik az anyaga, színe, vagy csak egyszerűen meguntad már), akkor (előtte köszönd meg neki, hogy eddig is szolgált téged és veled volt) nyugodtan tedd egy külön kupacba. Később eldöntheted, hogy mi lesz a sorsuk: elajándékozod, eladod, újrahasznosítod, vagy egy laza mozdulattal a kukába dobod őket. :-) Előfordulhat, hogy van egy-kettő, amiről nem tudsz még dönteni, akkor tedd félre egy ún. "talándobozba" azokat, és amikor eljön majd az ideje, tudni fogod, hogy mit tegyél velük. Javaslom, hogy dátumozd fel a talándobozodat, hogy tudd, mikor pakoltál bele. Legkésőbb, 1 év múlva mindenképp nézd át újra, és amihez nem nyúltál ennyi idő alatt (ez azt jelenti, hogy nincs is rá szükséged), azt nyugodtan szelektálhatod véglegesen.

Addig ne keress semminek helyet, amíg mindegyikről el nem döntötted, hogy megtartod-e vagy sem. Amikor már végeztél a kiválogatással (vagyis döntést hoztál) akkor jöhet a visszapakolás. Felmerülhet a kérdés benned, hogy jó-jó, de mégis hogyan, milyen szempontok alapján?

Itt az a lényeg, hogy alakíts ki a tárgyaknak olyan helyeket, ami számodra, és a családod számára átlátható és praktikus. Ne feledd, semmi nincs kőbe vésve! Ha a használat során rájössz, hogy mégsem esik kézre az adott polcon vagy fiókban amit odaraktál, akkor bátran kísérletezz addig, amíg nem tölt el elégedettséggel az eredmény, hiszen csakis így érezheted az otthonodban jól magad! :-)

wp_20170528_17_38_38_pro.jpg

A rendszerezést dobozokban, kosárkákban (ha éppen nincs sok fiókod) lehet megoldani legpraktikusabban minden kategóriában. Én itt is igyekszem a színek harmóniáját figyelembe venni. :-)

Fantasztikusan hajtogat ruhaneműket (azonkívül törölközőket, konyharuhákat stb.) a japán hölgy, amit meg is tanultam, és ki is próbáltam, de a ruháim egy részénél nem voltam elégedett, ugyanis a szépen kivasalt blúzaim összegyűrődtek. Ezért úgy döntöttem, hogy egyes daraboknál maradok a hagyományos, számomra jól bevált hajtogatási módszernél, a többinél viszont az általa javasolt technikát használom.

Ezek itt általánosan megfogalmazott "aranyszabályok", és nagyon az alapok, de elindulásnak tökéletesek.

Kezdj hozzá bátran, itt nem lehet elrontani semmit, hiszen ha nem tetszik valami, van lehetőséged kísérletezgetni. Hidd el megéri hozzálátni, hiszen egy olyan felszabadultság érzést kapsz, ami hatással lesz életed minden területén! Nyugodtabb, letisztult környezetben töltődhetsz fel, megteremtheted a külső-belső harmóniádat. :-)

Ha Te is szeretnéd, hogy átlátható és tartós rend legyen nálad (amit a későbbiekben kevés időráfordítással fent is tudsz tartani egyedül), de nem tudod, hogyan is fogj hozzá, akkor bátran keress meg, segítek!  :-)

Rendrakásra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendrakasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr4413562617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.12. 12:44:56

Csak ha használatban is vannak ezek a ruhaneműk, akkor nem működik a módszer. A hajtogatásra gondolok. Csak akkor állnak meg szépen a holmik, ha megtámasztják egymást, ha kiveszünk párat, mert hordjuk vagy a szennyesben van, akkor borul az egész. Egy kis fiókomban kiprobáltam, de idegesítő az összeborulás, a napi használat miatt. Egyszóval látványos, csak éppen nem működik.

Void Bunkoid 2018.01.12. 13:52:39

De ez japán. Tudod, ők máshogy vannak összedrótozva :)

Vica a rend specialistája 2018.01.12. 16:15:37

@Hortenz: Igen, ez így van, de ez engem nem mindig zavar. :) Pl. a konyharuhás és törölközős fiókban, erről készült a fotó is. Amelyiknél nem tetszett (a ruháimnál, mondjuk ott a gyűrődés is szerepet játszott ebben), ott visszatértem a jól bevált hajtogatáshoz, és eszerint pakoltam vissza őket. A következő bejegyzésben erről fogok képeket megosztani. :)

Vica a rend specialistája 2018.01.12. 16:20:51

@Void Bunkoid: A japán pericizitás KonMarinál is látszik. :) Ezért is írtam már többször, hogy a rendrakás egyik legfontosabb eleme, hogy jól érezzük magunkat, és vigyük bele a saját egyéniségünket. Nincs semmi sem kőbe vésve! Én inkább útmutatónak használom ezt a módszert, és ami tetszik, csak azt építem be az életembe, nevezhetném úgyis ezt, hogy Konmari technika Vica módra. :)
süti beállítások módosítása