Kezdd el rendbe tenni életed!

Rendrakásra fel!

Rendrakásra fel!

Mikor szedjük le a karácsonyfát?

Most, ha eddig nem tetted meg :)

2018. január 05. - Vica a rend specialistája

Ha már Te is megéltél egy pár évet, akkor biztosan tudod már, hogy mikor kell leszedni a karácsonyfát. Igen, jól tudod, vízkeresztkor (a második evangélium története szerint Jézus, amikor harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte). Ennek az időpontja január 6-a, ezzel le tudjuk zárni a karácsonyi ünnepkört, és elkezdhetünk felkészülni a farsangi időszakra.

Nagyon sok helyen szokás még a mai napig is (nálunk is ez volt gyerekkorunkban), hogy az ajándékokat még a fa alatt tartják addig, amíg le nem szedik a díszeket a fenyőfáról, és csak azután teszik a helyükre. Természetesen a csomagolóanyagot az ajándékosztás után a szemetesbe dobják azonnal (bízom benne, hogy a szelektív hulladékgyűjtést szem előtt tartva!), de a címkék általában az ajándékokon maradnak továbbra is.

Mindenképp javaslom megszabadítani az új "családtagokat" a gyári csomagolásoktól, címkéktől mielőtt a végleges helyére tennéd őket. Ha kaptál ruhákat, akkor használatba vétel előtt egy gyors mosásra tedd be a mosógépbe, hiszen nem tudhatod, hogy hányan próbálták fel, mielőtt a tied lett. Ezek után már biztosan nem hordoznak idegen energiákat, és bátran birtokba veheted őket.

Ha eddig is rend volt nálad és rendszerve tároltad a dolgaidat, akkor nem fog gondot okozni az újaknak helyet találni. Ha viszont visszatérően gondot okoz számodra a rendszerezés, és a rend megtartása, akkor nagy kihívás lesz kitalálnod, hogy mit, hova tegyél. Gyors tipp erre: az adott kategóriában selejtezd (ajándékozd el, add el) ki a régit, és tedd az újat a helyére. Ha olyat kell eltenned, ami még nem volt eddig, akkor az azonos kategóriákhoz rakd, így mindig fogod tudni, hogy hova nyúlj érte. Ilyen egyszerű! :)

És ha már mindent flottul elraktál, akkor eljött az ideje elbúcsúzni a karácsonyfától. Nekem ez most nem okozott gondot, hiszen már túl vagyok a válogatáson, és csak olyan díszeim vannak, amelyekkel örömmel díszítem fel a fát (az idén a kisebbik lányom tette ezt, és nagyon szépre sikeredett:). Mi műfenyőt díszítünk már évek óta több okból is. Így is próbálom védeni a környezetet (habár erről is megoszlanak a vélemények, kérdés, hogy melyikkel okozunk több kárt a természetnek, a műanyag hulladékkal, vagy azzal, hogy rengeteg fenyőfát kivágnak az ünnep miatt), és ennek sokkal könnyebb a kezelése (nem kell csodafát keresgélni, cipelni, lényegesen olcsóbb és nincs tele a lakás a potyogó leszáradt tűlevelekkel). 

Ha tartogatsz még olyan díszeket, amelyek megfakultak, sérültek, akkor javaslom azokat már ne rakd el, hanem köszönd meg, hogy eddig is veled voltak, és dobd ki (hacsak nem tudod újrahasznosítani) őket a kukába.  Előfordulhat, hogy olyanokat is őrizgetsz, amiket kaptál valakitől, de igazán nem tetszik (nem a stílusod), és tudod, soha nem fogod felhasználni őket (csak az azért tartogatod, mert nem akarod megbántani azt a személyt, akitől kaptad), akkor tőlük is szabadulj meg (ajándékozd el, add el), hogy tényleg csak olyan díszeket tegyél el a következő ünnepre, amelyek boldogsággal töltenek el.

Amikor már tudod, melyeket fogod megtartani, tárold dobozban őket, és lehetőleg ezeket is kategóriánként. Így egy év múlva már könnyebben és gyorsabban megy a dekorálás. Nálam külön vannak a gömbök, az égők, a girland, és a lakásdíszek. Kb. 15 percbe telt, míg rend lett és még porszívózni sem kellett. :)

karacsony.jpg

 

Mivel minden új év új lehetőséget hordoz mindenkinek, lehet, hogy most jött el az idő neked is a NAGY rendrakás elkezdésére? :)

Ha Te is szeretnéd, hogy átlátható és tartós rend legyen nálad (amit a későbbiekben kevés időráfordítással fent is tudsz tartani egyedül), de nem tudod, hogyan is fogjál hozzá, akkor bátran keress meg, segítek!  :-)

Rendrakásra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendrakasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr4813544017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása